Fizyka rzuty
Kuba: 1.ciało rzucono do góry z V poczatkowym12,5m/s. oblicz maksymalną wysokość i czas o którym
ciało znajdzie sie na tej wysokości.
2. Ciało rzucono poziomo z Vo=10m/s z wysokości 19,6m. Oblicz prędkość przy zetknięciu z
ziemią, a także kąt jaki tworzy ona z pionem.
3.Ciału nadano Vo=90,4m/s od kątem alfa=60. Oblicz wysokość na jaką dotrze i czas po jakim sie
na niej znajdzie.
PROSZE O POMOC WIEM ZE TO FORUM Z MATEMATYKI ALE PROSZE O CHOC JEDNA ROZWIAZANIE
11 gru 20:40
Dam!:
1.
Liczysz z zasady zachowania energii:
Ep=Ek
m*g*h=0.5*m*v2
h=v2 /2*g
h=7.8 m
Czas nie wiem czy dokładnie tak, ale na pewno jest to ruch opóźniony:
g=(Vp−Vk) / t
10=(12.5−0)/ t
t=1.25s
11 gru 21:43