C
Godzio: Trivial masz ochotę mnie poduczyć

?
11 gru 20:35
Godzio:
Już po mnie
11 gru 22:40
Trivial:
11 gru 23:00
Trivial: Czyżby było już za późno?
11 gru 23:13
Godzio:
Nie
11 gru 23:15
11 gru 23:16
Godzio:
Czyli z zadań 1 − 7 i 11−13
11 gru 23:17
Trivial:
Wiesz do czego służą słowa kluczowe break i continue?
11 gru 23:18
Godzio:
Wiesz, że ja jestem podstawa, więc odpowiedź niestety oczywista "nie"
11 gru 23:20
Trivial:
break przerywa pętlę, continue przerywa konkretną iterację.
Przykład:
int k = 20;
while (1) {
if (k == 30)
break;
k++;
}
Ta pętla skończy się, gdy k będzie równe 30.
Przykład:
int i;
for (i = 0; i < 30; i++) {
if (i == 5)
continue;
printf("%d\n", i);
}
Ta pętla wydrukuje 0 1 2 3 4 6 7 8 ... 29
11 gru 23:27
Godzio: A gdyby nie dać continue, to co by niby wydrukowało ?
11 gru 23:29
Trivial: Gdyby nie dać continue, to wydrukowałoby z piątką.
11 gru 23:29
Godzio:
Aaa bo nie zauważyłem że tam 5 nie ma, ok rozumiem
11 gru 23:30
Trivial: No nie, sześć pogrubione tak po prostu.
11 gru 23:30
Godzio:
Właśnie tak się zastanawiałem, że tylko 6 wydrukuje
11 gru 23:31
Godzio:
Trivial weź mi jeszcze raz podaj tytuł tej książki z C, od razu zamówię sobie, bo znowu
zapomnę, tylko tam jest tak wytłumaczone po kolei i programy jakieś przykładowe (całe
napisane) ?
11 gru 23:32
Trivial:
To masz teraz zadanie bojowe:
1. Napisz funkcję, która dla tablicy dziesięciu intów wydrukuje wszystkie jej niezerowe
liczby.
11 gru 23:33
Trivial: Tam jest od zera. Szkoła programowania: język C; S. Prata
11 gru 23:34
tratatata: "Godzio: Wynik to e2, nie ma co liczyć" skad to wziales? thx
11 gru 23:34
11 gru 23:38
Trivial: Tak.
11 gru 23:39
Godzio:
Dobra zabieram się za program
11 gru 23:44
Godzio:
Nic nie idzie ....
11 gru 23:58
Trivial: Jak to nie idzie. :<
12 gru 00:02
Godzio:
No nie wiem, do bani to programowanie, jak przyjdzie książka to wkuwam

co do warunku mam dać taki:
if(tab[] = 0) continue;
tak ?
12 gru 00:06
Trivial: a gdzie i? i == podwójne.
12 gru 00:07
Godzio:
No, to czekaj
12 gru 00:08
Trivial: no czekam czekam. Zadanko proste.
12 gru 00:12
Godzio:
Oj, coś czuję że nie zaliczę, nie mam pojęcia ....
12 gru 00:18
Trivial: pokaż co tam masz.
12 gru 00:20
Godzio:
W sumie nic, bo piszę coś, sprawdzam czy działa, nie działa tak jak powinno wszystko kasuje i
od nowa

Wiem tylko, że na początku coś takiego powinno być
#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
#define SIZE 10
później muszę zdefiniować funkcję i dać ten warunek:
if(tab[i] == 0) continue;
i powinno zwracać liczbę z tablicy czyli:
return i;
Ale jak to zapisać formalnie i w ogóle to nie wiem
12 gru 00:24
Godzio:
" 19. stycznia jest kolokwium z programowania na wykładzie, można mieć materiały papierowe,
elektroniczne są zakazane, poprawka jakoś później

"
właśnie się dowiedziałem, jestem pogrzebany
12 gru 00:25
Trivial: Nic nie kombinujemy tylko pracujemy!
Funkcja ma tylko wypisać liczby → nic nie zwraca → typ void.
Jej argumentem jest tablica intów.
Użyj pętli for.
12 gru 00:26
Trivial: Cały miesiąc na przerobienie ~500 stron? Da radę!
12 gru 00:27
Godzio: "można mieć materiały papierowe" już widzę ile moja drukarka wydrukuje
12 gru 00:27
Trivial: Weź całą książkę i już. LOOL.
12 gru 00:28
Godzio:
Nie wiem jak, kurde no ! Nie lubię nie rozumieć o co chodzi
12 gru 00:36
Trivial: Godzio weź książkę i zacznij czytać. Ja nie rozumiem większości wykładów (tak naprawdę to
rozumiem tylko wykłady z analizy).
12 gru 00:38
Godzio:
No wezmę wezmę, za 4 − 5 dni ma dojść, możesz mi napisać ten program, a nóż się trafi
12 gru 00:39
12 gru 00:43
Godzio:
Wiedziałem !
12 gru 00:44
Trivial: Nie poradziłeś sobie nawet z pierwszym zadaniem. :<
12 gru 00:46
Godzio:
Wiem, wiem, wstyd ...
12 gru 00:48
tratatata: sory, ze Wam tu przeszkadzam, taki lim x2pierwiastek z (x2+9) za tym −3
x∞
skonczylem na takim limiesie pierwiastek z (x2+9) za tym +3
do czego w ogole dazy x? do 0? czyli wynik 6?
12 gru 00:50
tratatata: u gory x2
12 gru 00:50
tratatata: wynik 13?
12 gru 00:57
Trivial:
Dobranoc
Godziu.

Życzę owocnych kolosów.
12 gru 01:12
Godzio: Nie dziękuję

, dobranoc
12 gru 02:40
Godzio:
Heh, komunikat nam napisał wczoraj

"Przypominam o jutrzejszej kartkówce z 2 listy. Proszę się do niej przygotować, żeby oddawane
programy się chociaż kompilowały."
12 gru 02:56
Godzio: Będzie zaliczenie

ufff
12 gru 21:26