proszę pomóżcie rozwiązać
marek: oblicz współrzędne obrazu punktu M=(−3,2) w symetrii osiowej względem prostej k o równaniu 3x
−y+1=0.
11 gru 20:34
marek: ?
11 gru 21:01
krystek: zaznacz w ukł współrzędnych
Punkt sym leży po drugiej str prostej na prostej prostopadłej do niej i w tej samej
odległości(odbicie w lustrze)
11 gru 21:05
marek: dzięki za podpowiedz krystek.
11 gru 21:09
krystek: miłego liczenia
11 gru 21:10
marek: wyszło mi że M'=(3,0) poprawnie ?czy coś skopałem
11 gru 21:37
krystek: ja nie liczę , podpowiadam.
11 gru 21:38
krystek: sprawdz czy odległości tych punktów od danej prostej są takie same i będziesz pewny,że zrobiłęs
dobrze!
11 gru 21:39