pomocy
super_star6: PROSZE POMOCY

Pole powierzchni cąłkowitej walca wynosi 90π a jego wysokośc jest o 6
mniejsza od średnicy podstawy. wyznacz objetosc walca.
22 mar 19:57
Eta: Pomagam
22 mar 23:47
Eta:
Witam, pewnie już smacznie śpisz?
P
c = 2πr( r+h) => 2πr(r+h) = 90π
to r(r+h) = 45 ponad to wiesz ,że: h= 2r - 6
podstawiając do tego równania otrzymasz:
równanie:
3r
2 - 6r - 45=0 => r
2 - 2r -15=0
rozwiąz to równanie i oblicz "r" pamiętając ,że r>0
później już tylko oblicz h
i V powodzenia , już chyba dasz radę ?
22 mar 23:52
super_star6: jasne, dzięki
23 mar 12:53
Jastrzab: pomocy mam problem z zadaniem
23 mar 23:53
Jastrzab: Oblicz miejsce 0 funkcji kwadratowej okreslone danym wzorem ktory zapisz w postaci
iloczynowej
wyznacz wspolrzedne wieszcholka paraboli ktora jest wykresem funkcji f i naszkicuj wykres
tej funkcji gdy
f(x)=2x/\2+8
24 mar 00:05
Eta:
zapisz porządnie tę f(x) bo nic z tego nie wiem
24 mar 00:20
Jastrzab: f(x)2x2+8
24 mar 13:24
Eta:
2x2 +8 =0 tak oblicza się m−ca zerowe
czyli 2x2 = −8 −−− sprzeczność czyli nie ma m−c zerowych
więc nie rozkłada się na cztnniki
czyli nie można zapisać w postaci iloczynowej!
W(0,8) i ramiona do góry bo a = 2 >0
cała parabola leży nad osią oX
wyznacz kilka punktów wykresu
np x = 1 to f(1) = 2*1 +8 = 10 ( 1,10)
x = −1 to f(−1)= 2*1 +8 = 10 ( −1,10)
x= 12 to f(12 )= 2*14 +8 = 812 (12, 814)
itd.....
może ? żle napisałeś tę funkcję?
może ma być tak:
f(x) = 2x2 − 8 co?
24 mar 13:44
Jastrzab: wlasnie ma byc +
24 mar 16:42
Jastrzab: ale dzieki za pomoc
24 mar 16:43
Jastrzab: no i co ja mam teraz z tym zrobic?
24 mar 19:26
Magda: a podstawiąjąc do tego pierwszego zadania do w zoru w ten sposób to jak mogę to
wyprowadzic? : 90π=2π2+2πr*(2r−6)
26 mar 22:10
Magda: 90π=2πr2+2πr*(2r−6)
Pomyliłam równanie
26 mar 22:11