rownanie
Pati: Pomocy

Uczeń rozwiązując pewne zadanie napisał:
√a+b=
√a +
√b. Jakie warunki
spełniały liczby a,b, jeżeli wynik był prawidłowy? odpowiedź dokładnie uzasadnij.
22 mar 19:53
Eta: a= <0 , b= <0 , a+b=<0
22 mar 19:57
Bogdan:
A kto tu podszył się pod Etę?
22 mar 20:12
Pati: i to jest całe rozwiązanie?
22 mar 20:17
Bogdan:
Podnieś równość obustronnie do kwadratu, podaj wynik
22 mar 20:20
Pati: a+b= a+b
22 mar 20:37
Bogdan:
Lewa strona dobrze, prawa - źle.
(√a + √b)2 =
dokończ
22 mar 20:54
Pati: a + 2√ab + b tak?
22 mar 21:46
Bogdan:
Tak
masz więc a + b = a + 2√ab + b => 0 = 2√ab => a = 0 lub b = 0
22 mar 21:58
Pati: Dziękuje
22 mar 22:08