monotonicznosc
Wojtek: zbadac monotonicznosc ciagu √n+2−√n
11 gru 19:39
Basia:
przekształć
| | (√n+2−√n)(√n+2+√n) | | 2 | |
an = |
| = |
| |
| | √n+2+√n | | √n+2+√n | |
√n+3 >
√n+2
√n+1 >
√n
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
√n+3+
√n+1 >
√n+2+
√n
11 gru 19:44
Wojtek: możesz wytłumaczyć mi jak to przekształciłas? √n+2−√n na to co ty napisałaś an=....
11 gru 19:47
Basia:
| | a*b | |
wolno pomnożyć i podzielić przez to samo b≠0 ? wolno; a = |
| |
| | b | |
no to pomnożyłam i podzieliłam przez
√n+2+
√n
11 gru 19:49
Wojtek: no tak bo po skruceniu pierw z n+2 + p.n da mi to samo co miałem wcześniej, gryzie mnie też
wynik tego an a dokładniej ta 2
11 gru 19:53
Wojtek: ok wiem uzyłaś wz skruconego mnozenia
11 gru 19:56
Basia:
skróceniu
11 gru 19:58
Wojtek: nie wytykaj mi błędów zajmujemy się matematyką
11 gru 20:00
Basia:
z polskiego też będziesz zdawać maturę; a wiedzy wszelakiej nigdy za wiele
też się mylę i jak zauważysz możesz napisać
11 gru 20:02
Wojtek: | | 4 | |
ok. w an+1 w wyniku wychodzi mi |
| nie wiem czy to u mnie czy u ciebie błąd |
| | √n+3+√n+1 | |
11 gru 20:05
Basia:
a to jakim cudem ?
a
n+1 =
√n+3 −
√n+1 =
| (√n+3 − √n+1)(√n+3+√n+1 | |
| |
| √n+3+√n+1 | |
11 gru 20:10
Wojtek: mi się wydaje że tych nawiasów się pozbyłem w liczniku, były mi potrzebne do poprawnego
zapisania, (√n+3)2−(√n+1)2=n+3−n+1=4 mi się wydawało ze tak mam zrobić
11 gru 20:14
Basia:
a = √n+3 a2 = n+3
b = √n+1 b2 = n+1
a2−b2 = (n+3) − (n+1) = n+3 − n −1
11 gru 20:15
Wojtek: ok to juz wytlumaczyłas a teraz
√n+3 > √n+2
√n+1 > √n
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
√n+3+√n+1 > √n+2+√n ,,,,,,,,,,,,
tu sprawdziłaś które wyrażenie jest większe i wyszło to po lewej stronie a później zmieniłaś
zanak nie wiem dlaczego

?
11 gru 20:21
Wojtek: aha ogarnołem czyli wychodzi że jest to ciag malejący bo wyraz następny jest mniejszy od
poprzedniego
11 gru 20:25
Wojtek: | | an+1 | |
a możesz mi wytłumaczyć jak robić to tym sposobem: |
| |
| | an | |
11 gru 20:43
Basia: mogę, ale po co utrudniać sobie proste rzeczy
| an+1 | | 2 | | √n+2+√n | |
| = |
| * |
| = |
| an | | √n+3+√n+1 | | 2 | |
co trzeba uzasadnić tak samo jak poprzednio
11 gru 21:09
Wojtek: ty wytlumaczylas mi inaczej a wczoraj ktoś mi inaczej tlumaczyl i nie wiedzialem o co mu chodzi
11 gru 21:17
Wojtek: mam kolejny przykład
czyli
| | 2n+1 | | 2n*21 | |
fn+1= |
| = |
| |
| | (n+1)! | | (n+1)! | |
| fn+1 | | 2n*2 | | n! | | n! | |
| = |
| * |
| = |
| |
| fn | | (n+1)! | | 2n | | (n+1)! | |
ale nie wiem co dalej
11 gru 21:27
Basia: ostatnia równość jest niepoprawna
| | 1*2*....*(n−1)*n | | 2 | |
2* |
| = |
| ≤ 1 |
| | 1*2*....*(n−1)*n*(n+1) | | n+1 | |
czyli a
n+1 ≤ a
n
i to jest ciąg nierosnący
(ale nie jest malejący bo a
1 = a
2 = 2)
11 gru 21:35
Wojtek: | | n! | |
ale dlaczego jest nie poprawnie  chodzi ci o |
| |
| | (n+1)! | |
11 gru 21:39
11 gru 21:43
11 gru 21:43
Wojtek: czekaj ale u mnie tak niema ja podzieliłem fn+1 przez fn czyli dzielenie = mnożenie przez
| | n! | |
odwrotność drugiego skróciłem ze sobą 2n i wyszedł mi wynik |
| |
| | (n+1)! | |
11 gru 21:49
Basia:
popatrz co sam napisałeś o 21:27
ostatnia linijka
| 2n*2 | | n! | |
| * |
| ( i to jest dobrze) |
| (n+1)! | | 2n | |
2
n się skraca, 2 zostaje
11 gru 21:52
Wojtek: a no tak 2 nie przepisałem
11 gru 21:55
Wojtek: ok już wszystko jasne a jak sobie radzisz z granicami ciągu
11 gru 22:04