Mam takie zadanko z fizyki, które nie chce mi wyjść a wiem, ze nie jest trudne.
Sławwwwwk: Mam takie zadanko z fizyki, które nie chce mi wyjść a wiem, ze nie jest trudne.
Ciało swodobnie spadające z wysokości H nad powierzchnią ziemi porusza się ruchem jednostajne
przyspieszonym z przyspieszeniem g. Zanidbując opory ruchu, szybkosć końcowa tuż nad
powierzchnią ziemi można obliczyć ze wzoru:
I teraz jaki będzie ten wzór?

Pomocy!
11 gru 19:20
dero2005:
Vk = √2gH
11 gru 19:26
Sławwwwwk: a jak do tego doszedłeś?
11 gru 19:29
Sławwwwwk: hmm?
11 gru 19:34
dero2005:
| | gt2 | |
H = |
| → droga w ruchu przyspieszonym przy zerowej prędkości początkowej
|
| | 2 | |
v = gt → prędkość przy opadaniu swobodnym
v
2 = 2Hg
v =
√2Hg
11 gru 19:37
Sławwwwwk: a czemu nie można tego zrobić tak?
H = gt2/2 / x2
2H = gt2 / √
√2H = V ? ;>
11 gru 19:40
Sławwwwwk: hmm? ;>
11 gru 19:46
Sławwwwwk: pomoże ktoś?
11 gru 19:52
dero2005:
u Ciebie V = gt2 skąd to się wzięło ?
11 gru 19:52
Sławwwwwk: no bo wzór na V jest at czyli gt bo przecież a to jest przyspieszenie a g także, tylko ziemskie
11 gru 19:54
aa: ?
11 gru 20:03
dero2005:
2H = gt
2
| | v | |
t = |
| → wstawiasz do wzoru powyżej
|
| | g | |
| | v2 | | v2 | |
2H = g(vg)2 = g |
| = |
| /*g
|
| | g2 | | g | |
2Hg = v
2
v =
√2Hg
11 gru 20:07