Znajdź długość trzeciego boku trókata.
Gong: W trójkącie o polu 1/4ab dwa boki mają długości a i b. Znajdź długość trzeciego boku.
12ah=14ab
2ah=ab
2h=b
Dalej nie wiem co. Nie mam pojęcia jak wyznaczyć c.
11 gru 19:18
Gong: proszę o pomoc
11 gru 19:25
sushi_ gg6397228:
uzyj wzor na pole trojkata z wartoscia sinus
11 gru 19:30
Gong: Hmm chodzi Ci o wzór P=12ab*sinγ ?
11 gru 19:32
Gong: sinγ=
ac
12ab sinγ =
14ab
2sinγ = 1
2
ac = 1
c = 2a
11 gru 19:42
sushi_ gg6397228:
po co zamieniasz sinusa na ułamek ; zostaw go i wylicz jego wartosc
11 gru 19:46
sushi_ gg6397228:
przeciez w zadaniu nic nie pisze o rodzaju trojkata wiec skad to
11 gru 19:47
Kamiloo: Sinus mozemy wyznaczyc przciez tylko po opuszczeniu wyysokosci i nie bedzie to a/c, a h/a
6 kwi 14:40