wielomiany
Iza : czy zrobiłam to dobrze? pierwiastkami wielomianu czwartego stopnia W(x) są liczby a, b,
c, d, które w podanej kolejności tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy 2. Suma pierwiastków
wielomianu jest równa 8.
a) oblicz pierwiastki a,b,c,d wielomianu W(x)
tu mi wyszło a=-1 b=1 c=3 d=5
b) wiedząc, że dla argumentu 0 wielomian przyjmuje wartość (-15), przedstaw wielomian w
postaci W(x)= a4x4 + a3x3 + a2x2 + a1x + a0
tu mi wyszło a0 = -15 i nie wiem czy to jest dobrze
bo od tego miejsca mam skreślone ... czy ktoś może mi pomóc i zrobić poprawnie podpunkt b
?
22 mar 19:44
Iza: ? ? ?
22 mar 20:59