zespolone
Atola: Równanie−liczby zespolone
z3*|z|=8z−
z− − to jest z sprzężone
11 gru 19:11
Atola: up
11 gru 19:30
Atola: up
11 gru 19:55
pomagacz:
no nie wiem, liczyłem to podstawiając za z=a+bi ale kosmos wyszedł
podstaw za z=a+bi, podnieś wszystko do kwadratu
11 gru 20:08
pomagacz:
(a+bi)3(√a2+b2)=8(a−bi) //(2)
(a+bi)6(a2+b2)=(8a−8bi)2
i teraz zacznij liczyć
11 gru 20:12
pomagacz:
później ustaw liczby tak aby:
Re
1 + Im
1 = Re
2 + Im
2
i wtedy robisz układ równań dla:
11 gru 20:14
Atola: raczej tak się tego nie rozwiązuje, i wąłśnie myślałam ze ktoś wie jak to w mierę prsto
rozwiązać
11 gru 20:16
AC:
Lepiej tak:
r
3e
i3φr = 8re{−iφ}
| | π | |
r3ei4φ = 8 ⇒ r=2 φ=k |
| gdzie k=1;2;3;4 |
| | 2 | |
Czyli
z
1= 2i
z
2= −2
z
3= −2i
z
4= 2
11 gru 20:22
Godzio: Profesor nam zawsze zwraca uwagę, żeby pamiętać o przypadku gdy r = 0, to co rozwiązujesz jest
dla r > 0
11 gru 20:30
AC:
OK!
dla r=0
redukuje się do trywialnego 0=0
11 gru 20:36
AC:
czyli jest piąte rozwiązanie
z5 =0
11 gru 20:38
Atola: dzięi wielkie wiedziaam, ze jest jakaś prosta metoda

moglibyście mi jeszcze pomóc w taki zadaniu:
zaznaczyć na płaszczyźnie zespolonej zbiór:
{z∊C: z
4=(4i−3)
6}
11 gru 20:40
AC:
z
4 = 5
6e
i(6φ + 2kπ)
z=
√125e
i(3/2φ + 1/2kπ)
Czyli będą to 4 punkty dla k=0; 1; 2; 3
11 gru 20:51
Atola: nie rozumiem tego przejścia na postać wykładniczą...
11 gru 21:03
AC:
r=
√a2 +b2=5
| | −3 | | 4 | |
−3 + i*4 = 5( |
| + i |
| ) |
| | 5 | | 5 | |
11 gru 21:08
Atola: no tak to wiem ale dlacego tam wykładnik e jest (6φ+2kπ) ?
11 gru 21:10
AC:
dalej
| | 4 | |
= 5(cosφ + i sin φ) = 5 eiφ gdzie φ=arcsin |
| |
| | 5 | |
11 gru 21:11
AC:
bo (e{iφ})6 = e{i6φ}= ei6φ=ei(6φ+2kπ)
ta ostania równość wynika z okresowości funkcji trygonometrycznych
11 gru 21:14
Atola: aha
11 gru 21:15