Rozłóż wielomiany na czynniki: w(x)=x^3-3x+2
madzia : Rozłóż wielomiany na czynniki: w(x)=x3−3x+2
11 gru 19:10
Aga: Dziś taki przykład był rozwiązany.
11 gru 19:12
ICSP: Dzisiaj to robiłem.
11 gru 19:12
madzia : Możesz podać link lub rozwiązać go raz jeszcze?
11 gru 19:12
madzia : ICSP możesz podać link?
11 gru 19:21
ICSP: poszukaj. Troszkę własnego wkładu.
Jeżeli dobrze pamiętam to był to temat iwony.
11 gru 19:22
Gong: Znajdź pierwiastki wielomianu wśród dzielników 2. (−1,1, −2,2). Szukaj tylko wśród całkowitych
bo współczynnik przy x3 = 1. Będą max 3 pierwiastki. A potem to już jak przy rozkładaniu
funkcji kwadratowej (postać iloczynowa).
11 gru 19:24
Aga: Dziś albo dzisiaj.
11 gru 20:31
Gustlik: x3−3x+2=x3−x−2x+2=x(x2−1)−2(x−1)=x(x−1)(x+1)−2(x−1)=(x−1)[x(x+1)−2]=(x−1)(x2+x−2)=***
Δ=9, √Δ=3
x1=−2, x2=1
***=(x−1)(x+2)(x−1)=(x−1)2(x+2)
11 gru 23:43
Gustlik: Można jeszcze schematem Hornera:
1 0 −3 2
1 1 1 −2 0
x=1 jest pierwiastkiem
(x−1)*(x2+x−2)=... ciag dalszy jak powyżej...
11 gru 23:45