Sprawdzić tożsamości
Ola: (sin α+cos α)2 + (sin α − cos α)2 = 2
11 gru 19:09
ICSP: L = 2 = P
c.n.u.
proponuje skorzystać ze wzoru : (a±b)2
11 gru 19:10
Ola: Proszę o dalszą pomoc
11 gru 19:17
ICSP: a czego tu nie rozumiesz?
11 gru 19:18
Ola: wszystkiego

nie dałbyś rady tego rozwiązać ? Dostałam zadanie karne, które w ogóle nie było
brane
11 gru 19:22
ICSP: (sinα + cosα)2
(a + b )2
a = sinα, b = cosα
używając wzoru skróconego mnożenia (a+b)2 rozpisz to wyrażenie.
11 gru 19:23
Ola: sin
2α+cos
2+sin
2−cis
2 o to chodzi
11 gru 19:26
ICSP: nie taki jest wzór jeśli dobrze pamiętam.
(a+b)2 = a2 + 2ab + b2
(a−b)2 = a2 − 2ab + b2
11 gru 19:27
Ola: (sinα+cosα)
2=sinα
2=2sinαcosα+cos
2α
Tak to ma wyglądać
11 gru 19:40
ICSP: mam nadzieję że = sin
2α
+ 2sinαcosα + cos
2α

Ten jest dobrze. Teraz rozpisz drugi
11 gru 19:41
Ola: Tak mała literówka ^^ drugi identycznie
11 gru 19:43
Ola: I to się na tym kończy zadanko ?
11 gru 19:43
ICSP: Drugi prawie identycznie.
Twoim zadaniem jest przekształcenie tego :
(sinα + cosα)2 + (sinα − cosα)2 do postaci takiej : 2
L = (sinα + cosα)2 + (sinα − cosα)2 = ...
11 gru 19:45
Ola: L=(sinα + cosα)2 + (sinα − cosα)2 = 2
Prawa tak samo ?
11 gru 19:48
ICSP: musisz to wykazać. Zrobię inny przykład:
mam wykazać że:
(sinα + cosα)2 − (sinα − cosα)2 = 4sinαcosα
zaczynam od strony lewej i próbuję ją doprowadzić do strony prawej:
L = (sinα + cosα)2 − (sinα − cosα)2 = sin2α + 2sinαcosα + cos2α − sin2α +2sinαcosα −
cos2α = 2sinαcosα + 2sinαcosα = 4sinαcosα = P
c.n.u.
Na tym polega wykazanie.
11 gru 19:51
Ola: Aaaaa... Skumałam

Dziękuje Bardzo
11 gru 20:01