równania kilka przykładów
rownanie: rozwiąż równania wielomianowe
1) (4x2−9)(1−x2)x=0
2) 2x3−4x2−5x+10=0
na chwilę obecną doszłam do tego momentu:
2x2(x−2)−5(x−2)=0
(x−2)(2x2−5)=0
i dalej nie wiem jak...
Określ liczbę pierwiastków równania w zależności od parametru m:
1) mx2−3x+5=0
2) 2x2+3x−m=0
11 gru 19:05
ICSP: a*b = 0 ⇔ a = 0 v b = 0
11 gru 19:08
ICSP: Co do drugiego zadania.
Liczba pierwiastków zależy od Δ.
Pamiętaj tylko że deltę można stosować tylko dla równań kwadratowych (a≠0)
11 gru 19:08
rownanie: Na razie zadanie pierwsze, jeśli mam przykład drugi, to:
x−2=0 i 2x2−5=0
x=2 2x2=5 /:2
x2=2,5
x=√2,5
11 gru 19:14
ICSP: x2 − 2,5 = 0
x2 −(p{2,5)2 = 0
a2 − b2 = (a−b)(a+b)
11 gru 19:16
ICSP: x
2 − (
√2,5)
2 = 0
teraz ładniej
11 gru 19:17
rownanie: A jeżeli mam np ( zmiana znaku)
2x2+5=0
to jak wtedy?
11 gru 19:23
ICSP: To wtedy jest to niewykonalne.
11 gru 19:24
ICSP: Dowód:
2x2 + 5 = 0
Δ = 0 − 4 * 2 * 5 < 0 − brak pierwiastków.
11 gru 19:24
rownanie: Ok, już teraz wszystko wiem

Dziękuję
11 gru 19:25
ICSP: podaj jeszcze swoje rozwiązania to sprawdzimy
11 gru 19:27
rownanie: 2x
3−4x
2−5x+10=0
2x
2(x−2)−5(x−2)=0
(x−2)(2x
2−5)=0
x−2=0
x=2
2x
2−5=0 /:2
x
2−2,5=0
x
2 − (
√2,5)
2=0
(x−2,5)(x+2,5)=0
x=2,5 lub x=−2,5
Tak mi wyszło
11 gru 19:30
ICSP: 
Jeszcze pierwsze. Wystarczą same wyniki
11 gru 19:31
rownanie: A pierwszego jeszcze nie zrobiłam, bo męczę się nad jakimś innym, do ktorego nie wiem, jak się
zabrać
11 gru 19:33
ICSP: w takim razie życzę powodzenia
11 gru 19:34
rownanie: Dziękuję za pomoc
11 gru 19:34
ICSP: nie ma za co
11 gru 19:35
rownanie: ICSP jeśli jeszcze jesteś, to mam pytanko

Czy w tym zadaniu 2, to wyliczać Δ po prostu? Bo nie wiem, co z tym parametrem...
11 gru 20:24