Z fioletowego trojkata moge policzyc przeciwprostokatna czyli przekatna podstawy.
3 x do kwadratu plus 4x do kwadratu= 9x2 + 16 x2 = 25 x2 czyli 5x
5x: 2 = 2,5x −−− wychodzi jeden z bokow kata czerwonego, drugi mamy bo wynosi 4x.
cos tego kata to jest 2,5 x nad 4x = 2,5 nad 4.
Podstawą ostrosłupa jest prostokąt w którym stosunek dł. boków wynosi 3:4. Wszystkie krawędzie
maja tą samą dł. równą długości dłuższego boku prostokąta będącego podstawą. Oblicz cos kąta
nachylenia krawędzi bocznej do podstawy.
Z tw. Pitagorasa:
y2=(4x)2+(3x)2=16x2+9x2=25x2 /√
y=5x
| y | ||
stąd |AS|= | =2,5x | |
| 2 |
| 2,5x | 5 | |||
cosα= | = | |||
| 4x | 8 |