liczby zespolone
Atola: Zapisać liczbę zespoloną w postaci trygonometrcznej:
z=(1−√3)+(1+√3)i
bardzo proszę o pomoc bo nie umium wyliczyć kąta φ..
11 gru 18:40
sushi_ gg6397228:
najpierw policz |Z|=....
11 gru 18:50
Atola: |z|=2√2
11 gru 18:53
11 gru 18:56
sushi_ gg6397228:
zaznaczylas punkt w ukladzie wspolrzednych

po prostu wyjdzie brzydka liczba i brzydki kat
11 gru 18:56
pomagacz:
później tablice trygonometryczne i szukasz najlepszego kąta, lub na kalkulatorze liczysz:
acos(cos(φ)) = ...
asin(sin(φ)) = ...
11 gru 18:57
sushi_ gg6397228:
zacznij od policzenia sinusa i poszukaniu w tablicach wartosci
11 gru 18:58
Atola: a jeśli nie mam tablic to jest możliwość wyznacnia tego kąta?
11 gru 19:05
sushi_ gg6397228:
tablice maturalne
lub bierzesz kalkulator i na piechote podstawiasz kolejne stopnie
11 gru 19:09
Atola: dzięki
11 gru 19:12
sushi_ gg6397228:
tylko najpierw musisz okreslic cwiartke + wzory redukcyjne
11 gru 19:17
Atola: rozumiem
11 gru 19:17