jak obliczyć te przykłady?
hobbit: √5 + 3
√5 − 4
√5
6
√3 − 2 razy pierwiastek 3 stopnia z 3 + 4 razy pierwiastek 3 stopnia z 3
(
√5) do potęgi 14
(pierwiastek 3 stopnia z 2 ) do potęgi 9
(2
√7) do potęgi 5
4 razy pierwiastek 3 stopnia z 3 − 3 razy pierwiastek 3 stopnia z −3
6
√5 − 4
√5 + 2 razy pierwiastek 3 stopnia z 5

?
11 gru 18:38
pomagacz:
1. √5 + 3√5 − 4√5 = {t = √5} = t + 3t − 4t = ...
2. 6√3 − 23√3 + 43√3 = {t = 3√3} = 6√3 − 2t + 4t = ...
3. (√5)14 = ((√5)2)7 = ...
4. (3√2)9 = ((3√2)3)3 = ...
5. (2√7)5 = 25 * (√7)5 = 25 * (√7)4 * √7
6. 43√3 − 33√−3 =
7. 6√5 − 4√5 + 23√5 = {ad. 2}
11 gru 18:53
hobbit: 4
√5 − 4
√5 =
11 gru 18:58
pomagacz:
4√5 − 4√5 = {x = √5} = 4x − 4x = ...
11 gru 19:00
hobbit: więc w tym pierwszym przykładzie jaki będzie wynik
11 gru 19:01
pomagacz:
jeśli odejmiesz od siebie tą samą liczbę to jaki wynik będzie?
dla przykładu:
2 − 2 = ...
11 gru 19:05
hobbit: no tak.. a ten przykład 4 to jak dalej rozpisać?
11 gru 19:06
pomagacz:
(n√x)n = x
11 gru 19:18
hobbit: czyli wyjdzie pierwiastek z 2 do potęgi trzeciej?
11 gru 19:20
pomagacz:
nie hobbit
pierwiastek to liczba podniesiona do ułamka
3√2 = 213
czyli:
(3√2)3 = (21/3)3 = 21/3 * 3 = 2
11 gru 19:23
hobbit: ahaaa dzięki.
11 gru 19:28
zxzxzx: (7−4√5)2
1 kwi 13:12
bezendu: 49−56√5+80=129−56√5
1 kwi 13:14
Tyska: x≤5
19 cze 19:12
Ola: √118
8 paź 18:03
Niunia: ;*: √118
8 paź 18:04
Niunia: ;*: działania na pierwiastkach
pomocyy pliss. !
√118
8 paź 18:06
leo: (3√5 + 4 ) ( 3√5 − 4 )
6 sty 17:17