rozwiąż
krakowiak: Proszę o rozwiązanie tego Thx za pomoc
x3−9x2+23x−15=<0
11 gru 18:29
Trivial: Zauważ, że x=1 jest pierwiastkiem wielomianu.

Podziel ten wielomian przez (x−1), a potem
policz Δ i zadanie z głowy.
11 gru 18:31
krakowiak: powinno wyjść, że należy do −5 i 2 a mi wychodzi, że −8 do 3

mógłbyś rozwiązać ?
11 gru 18:35
Trivial:
x
3 − 9x
2 + 23x − 15 ≤ 0
1 −9 23 −15
1 1 −8 15
1 −8 15
0
(x−1)(x
2 − 8x + 15) ≤ 0
Δ = 64 − 60 = 4
√Δ = 2
(x−1)(x−3)(x−5) ≤ 0
Rysuj falę.
11 gru 18:38
Jack:
x3−9x2+23x−15=x3−9x2+8x+15x−15=x(x2−9x+8)+15(x−1)=x(x−1)(x−8)−15(x−1)=
=(x−1)[x(x−8)+15]=(x−1)(x2−8x+15)=(x−1)(x−3)(x−5) i teraz dokończ sobie.
11 gru 18:39