wyznacz dziedzine
Mariola: Dziedziny √4 − x i √x − 3
11 gru 18:03
krystek: 4−x≥0 i x−3≥0
11 gru 18:04
Mariola: podaj mi w zbiorach bo to to też mam ale nie wiem czy dobrze zrobiłam minusy i czy to na siebie
nachodzi, bo mam podać liczbe niewymierną która należy do obydwóch tych zbiorów
11 gru 18:05
krystek: No to podaj!
11 gru 18:11
Mariola: Df = (−niesk. −4> i to drugie Df = <3, + niesk.)
No i jeżeli te dziedziny są dobrze to teraz jaka może być liczba niewymierna która jest częścią
wspólną oraz jak wyglądają te wykresy.. kompletnie nie wiem jak sie za to zabrać
11 gru 18:12
krystek: części wspólnej nie ma!
11 gru 18:18
Mariola: ok, a jak beda wygladaly te wykresy? te minusy to przesuniacia czy po prostu dane itp?
11 gru 18:24
11 gru 18:27
Mariola: wiedziałam że coś jest źle, dzieki misiu
11 gru 18:30
krystek:
11 gru 18:32
Mariola: ym a całkowicie na wykresie to jak to bedzie wygladac? w sesie to √4 − x i √x − 3
11 gru 18:34
krystek: wspólna częśc x∊<3;4>
11 gru 18:37
Mariola: ale nie, mi chodzi o to jak będą wyglądały wykresy √4 − x i √x − 3 na osi
11 gru 18:39
11 gru 18:46
Mariola: odo pełna teść zadania : Podaj przykład liczby niewymiernej p należącej jednocześnie do
dziedziny funkcji f(x) = √4 − x oraz do dziedziny funkcji g(x) = √x − 3. Wyznacz wzory
funkcji których wykresy są symetryczne do wykresów funkcji f i g względem punktu (0.0) i podaj
przykład liczy niewymiernej q należącej do dziedszn otrzymanych funkcji
Teraz potrafisz mi to zrobić i odpowiedziec na pytania?
11 gru 18:53
Mariola: no i teraz nikt nie potrafi mi pomóc..
11 gru 19:05
sushi_ gg6397228:
masz przedzial <3,4> −−−> masz nieskonczenie wiele liczb wymiernych
symetria wzgledem (0,0) to masz symetrie wzgledem OX a potem OY (lub na odwrót)
jak wyglada pojedyncza symetria wzgledem dowolnej osi
11 gru 19:12
Mariola: ale ja nie potrafie zrobic tej symetri bo nie wiem jak wygladaja te wykresy, w sesie zrobic
symetreiew nie jest ciezko, ciezko jest narysowac mi ten wykres + mam podac liczbe niewymierna
a nie wymierna...
11 gru 19:13
sushi_ gg6397228:
to nie ma znaczenia czy wymierna czy niewymierna
bierzesz i robisz tabelke −−> podstawiasz duzo liczb pod x
11 gru 19:20
sushi_ gg6397228:

wykres y=
√x
11 gru 19:23
krystek: wracam masz y=√4−x to sym wzg(0,0) y'=−y x'=−x
stąd mamy −y=√4+x i⇒y=−√4+x D:x∊<−4,∞)
analog druga funkcja ⇒y=−√−3−x Dx∊(−∞,−3>
11 gru 20:34
krystek: To so sushinarysował przesuń o [3,0] i będziesz miała √x−3 a drugą odx=4 patrzącą w
drugą sronę.
Potem sym wzg S(0,0)
Odp p=π∊<3,4> i jest niewymierna.
odp q=−π
11 gru 20:40