Wielomiany - błagam o pomoc
Bartek: Bardzo proszę o rozwiązanie tego zadania:
Znajdź wartości parametrów a i b tak by wielomiany były równe:
w(x)=x3+(a−2b)x2+8x−5 p(x)=x3+7x2+(a+b)x−5
11 gru 17:57
kylo1303: Zeby wielomiany byly rowno, to odpowiedni wspolczynniki musza byc rowne
a−2b=7
a+b=8
11 gru 17:58
Bartek: Dla mnie to czarna magia, mógłbyś to rozwiązać?
11 gru 17:59
krystek: Są równe gdy są tego samego stopnia i maja równe współczynniki przy tych samych potegach stąd:
a−2b=7
a+b=8
__________
11 gru 17:59
Bartek: W środe mam korki, ale na razie potrzebuje wyniki
11 gru 18:02
krystek: Układy równań miałeś w GIMNAZJUM!
11 gru 18:03
Bartek: Ale majca nie jest dla mnie łatwa proszę rozwiążcie
11 gru 18:04
krystek: Przecież jesteś w LICEUM!
11 gru 18:05
Bartek: ale tego nie jestem wstanie pojąc rozwiążecie ?
11 gru 18:06
krystek: Metoda :
a) podstawiania
b) przeciwnych współczynnków
11 gru 18:07
krystek: To jak znalazłeś sie w LO
11 gru 18:08
krystek: Próbuj , poprawię



!
11 gru 18:09