Bardzo trudne zadanie z ciągów.. Pomocy..
Magda: Liczby a,b,c tworzą w podanej kolejności ciąg geometryczny. Suma tych liczb jest równa 114. Te
same liczby w podanej kolejności są pierwszym, czwartym i dwudziestym piątym wyrazem
nieskończonego ciągu arytmetycznego. Oblicz a, b i c.
11 gru 17:56
kylo1303: a+b+c=114
b2=ac (c. geometryczny)
oraz z c. aryt:
a1=a
a4=b=a+3r
a25=c=a+24r
Po podstawieniu masz tylko 2 niewiadome. Zaraz zobacze co z tego wyjdzie.
11 gru 18:02
kylo1303: Wyszło r=4
a=38−9r=38−36=2
b=2+12=14
c=2+96=98
2,14,98 (q=7)
11 gru 18:18
Aa: a czy mógłbyś zapisać tutaj jak to rozwiązałeś ?
11 gru 18:19