Trapez
happy08: W trapezie ABCD podstawy mają długość |AB|=6√2cm, |CD|=2√2cm. Przekątne AC i BD przecinają
się w punkcie O. Stosunek pola trójkąta ABO do pola trójkąta DOC wynosi:
a) 3:1
b) 1:3
c) 9:1
d) 1:9
11 gru 17:48
jkl:

Odkopuję i dorzucam rysunek.

Według książki prawidłowa odp. to C − jak to rozgryźć? Proszę o pomoc.
15 kwi 22:22
baca:
| PABO | | |AB| | |
| = k2 i k = |
| |
| PDOC | | |CD| | |
15 kwi 22:27
jkl: Tylko czemu stosunek pól to k2? Z czego to wynika?
15 kwi 22:32
Mila:
Kwinto by powiedział −" trzeba było uważać". ( II klasa GM, potem wielokrotnie wracane w LO)
( Mam nadzieję, że znasz się na żartach)
Własności figur podobnych.
Stosunek obwodów figur podobnych jest równy skali podobieństwa.
Stosunek pól figur podobnych jest równy kwadratowi skali podobieństwa.
Stosunek objętości figur podobnych jest równy sześcianowi skali podobieństwa.
Przeprowadź dowód na prostokątach podobnych, na sześcianach.
Jeśli dalej nie będziesz rozumiał, napiszę wyjaśnienie.
15 kwi 23:16
Mila: A wiesz dlaczego te dwa trójkąty są podobne?
15 kwi 23:22
jkl: Spoko, umknęło mi to jakoś. Jak się zbyt dużo zadań tego typu nie robi to się zapomina. Dzięki
15 kwi 23:32
jkl: Jeśli się nie mylę to chodzi o kąty.
15 kwi 23:33
15 kwi 23:44