wykaż że czworokąt ABCD jest trapezem
cygaro: Wiadomo, że wektor AD=[4,3] ; AC=[8,2] I DB=[0,−4]. Wykaż że czworokąt ABCD jest trapezem. z
góry dzięki za pomoc
11 gru 17:46
krystek: Musisz wykazać ,że jedna z par wektorów jest równoległa!
11 gru 17:48
krystek: lub dwie proste,w których zawarte są boki są równoległe!
11 gru 17:49
cygaro: tylko jak mam obliczyc drugi bok, bo podane wekttory są przekątnymi, normalnie z pitagorasa sie
to liczy?
11 gru 17:58
cygaro: tak?
11 gru 18:10
tn: znajdź proste zawierające podstawy i pokaz ze mają równe wsółczynniki kierunkowe, chyba
najprościej lub pokaż że wektory stanowiące podstawy są równoległe
11 gru 18:19
Basia: nie;
liczysz na wektorach
AB→ = AD→+DB→
BC→ = BA→+AC→ = −AB→+AC→
CD→ = CA→+AD→ = −AC→+AD→
AD→ masz
i
i sprawdzasz czy AB→ || CD→
albo czy BC→ || AD→
iloczyn skalarny do tego służy
11 gru 18:25
tn: albo pokazać, że jakiś wektor jest wielokrotnością innego
11 gru 18:26