W(x)=2x3+2x2−8x−8 P(x)=x3−6x2−4x+24
KasiaWaWa: Proszę o pełne zadanie
Wykonaj działania +,−,*
W(x)=2x3+2x2−8x−8 P(x)=x3−6x2−4x+24
11 gru 17:46
kylo1303: Ja bym nie powiedział, że nie umiesz, tylko nie chcesz. A to forum jest po to aby pomagać,
a nie zawsze podanie wyniku to pomoc. Lepiej jakbys sie nauczyla, ale to jzu twoja sprawa:
W(x)+P(x)=2x3+2x2−8x−8 +
x3−6x2−4x+24=3x3−4x2−12x+16
W(x)−P(x)=2x3+2x2−8x−8 −
(x3−6x2−4x+24)=2x3+2x2−8x−8−x3+ 6x2
+4x−24=x3+8x2−4x−32
11 gru 17:56
KasiaWaWa: a mnożenie ?
11 gru 18:02
kylo1303: Przykro mi ale za duzo pisania, w zeszycie jest duzo szybciej i prosciej. Jak komus sie chce to
niech pisze, ja jestem zbyt leniwy
11 gru 18:08
KasiaWaWa: Ale i tak wielkie dzięki
11 gru 18:10
kylo1303: Dla ulatwienia podam rozlozone wielomiany:
W(x)=2x3+2x2−8x−8=2(x+1)(x−2)(x+2)
P(x)=x3−6x2−4x+24= (x−6)(x−2)(x+2)
W(x)*P(x)= 2*(x−6)(x+1)(x2−4)2=2*(x−6)(x+1)(x−2)2(x+2)2
11 gru 18:11
kylo1303: Moze to zadowoli nauczyciela, bo jesli wymaga zeby to wymnozyc to ja pasuje.
11 gru 18:12