Przygotowania do kolokwium
Łukasz: Przygotowania do kolokwium:
znaleźć asymptoty
e
12−x
D = (−∞,2) and (2,∞)
lim
2− = e
∞=∞
lim
2+=e
12−2 = e
10− = e
−∞ = 0
ok
11 gru 17:03
Łukasz:
11 gru 17:17
Łukasz:
11 gru 18:30
Andrzej: granice policzyłeś dobrze
11 gru 18:40
Łukasz: A z tego wyniki że x=2 jest lewostronną asymptotą?
11 gru 18:43
Andrzej: dokładnie
znajdź jeszcze asymptotę ukośną
11 gru 18:44
Łukasz: y= ax+b;
| | e12−x | | 1 | |
a= lim+∞ f(x)x = lim+∞ |
| = |
| = 0
|
| | x | | ∞ | |
dobrze zapisałem?
11 gru 18:58
Łukasz:
11 gru 19:05
Łukasz:
11 gru 19:13
Łukasz:
11 gru 19:22
Andrzej: sorki, Fakty oglądałem
dobrze
teraz jeszcze b i gotowe

(ma wyjść 1, piszę wynik bo już zmykam)
11 gru 19:23
Łukasz: ok, wielkie dzięki
czyli wychodzi y=1
nigdy wcześniej nie wyszło mi aby a=0, czy y=1 jest asymptotą ukośną?
11 gru 19:32
Aga: Asymptota pozioma, jako szczególny przypadek asymptoty ukośnej.
11 gru 19:34
AS:
Asymptota pozioma: y = 1 dla x −>± ∞
Asymptota pionowa: x = 2
11 gru 19:35