Funkcja
maciej0906: Naszkicuj wykres funkcji f(x)=a/x,wiedząc że punkt P(8, −1/2) należy do tego wykresu. Podaj
wartość najmniejszą i największą funkcji f w przedziale <1:2>
11 gru 16:30
maciej0906: Mógłby mi ktoś pomóc

To bardzo ważne z góry dziękuję.
11 gru 16:34
11 gru 16:36
maciej0906: a=4?
11 gru 16:39
l: a= −4
11 gru 16:41
maciej0906: Dobrze, ale co dalej bo nie mam pomysłów.:(
11 gru 16:42
l: Y najmniejsza to −4
Y max to −2
jak masz x=<1,2> i wzor y=a/x
to podstawiasz dla x=1 y=−4/1 −−> y=−4
dla x=2 y=−4/2 −−> y=−2
11 gru 16:49