granice ciagu
Wojtek: Korzystając z definicji granicy ciagu wykaż że:
Jak zrobić ten przykład korzystając z tej definicji której nie potrafię zrozumieć. Czy da się
zrobić ten przykład w inny sposób np. wyłączając czynnik przed nawias

− tak robiliśmy na
zajęciach ale treść zadania było oblicz granice.
11 gru 16:03
Trivial: Nie ma czego wykazać.
11 gru 16:06
Wojtek: a sorki wykazać że jest równe 0
11 gru 16:08
Trivial:
To się robi np. tak:
lim
n→∞ a
n = g :⇔ ∀ε>0 ∃n
0∊ℕ : ∀n>n
0 |a
n − g| < ε.
g = 0
Czyli wychodząc ze strony prawej mamy:
| | 1 | | 1 | |
| |
| | < ε // |
| zawsze > 0, moduł opuszczamy. |
| | n2 | | n2 | |
εn
2 > 1
| | 1 | |
Wystarczy wybrać n0 := [ |
| + 1], wtedy ∀n>n0 |an − g| < ε czyli OK. |
| | √ε | |
11 gru 16:18
Wojtek: nie rozumiem i tak tego nawet nie wiem co oznaczaja te znaki widzę i wiem jak obliczyłes n ale
z kąd to się wzieło i n0 tez nie wiem jak zrobiles i w końcu nie wiem czy jest rowne 0
11 gru 16:49
Trivial:
| | 1 | |
n0 biorę liczbę naturalną o przynajmniej o jeden większą od |
| . Te znaczki oznaczają |
| | √ε | |
takie coś:
Mamy pewien ciąg
an. Określamy dokładność
ε. Chcemy znaleźć takie
n0, aby dla
wszystkich
n większych od
n0 wyrazy ciągu
an były oddalone od granicy
g
mniej niż
ε. Jeżeli możemy to zrobić dla dowolnego
ε, to
g jest wtedy granicą
ciągu
an.
11 gru 16:59
Wojtek: ok to ja spróbuję zrobic 2 przykład
g=
35
| | 15n | | 45n | |
| |
| − |
| |<e |
| | 25n+10 | | 25n+10 | |
| | 30n | | 30n | |
|− |
| |<e //− |
| |
| | 25n+10 | | 25n+10 | |
i nie wiem gubie sie dalej nie chce durnot wypisywac
11 gru 17:23
Trivial:
| | 3n | | 3 | | 5*3n | | 3(5n+2) | | 15n − (15n+6) | |
| |
| − |
| | = | |
| − |
| | = | |
| | = |
| | 5n+2 | | 5 | | 5*(5n+2) | | 5(5n+2) | | 25n+10 | |
| | 6 | | 6 | |
= |− |
| | = |
| . |
| | 25n+10 | | 25n+10 | |
Wyznaczyć z tego n jako funkcję n(ε), a potem wziąć n
0 np. liczbę naturalną o jeden większą od
tego n.
11 gru 17:30
Wojtek: chyba odpuszczę sobie to zadanie, cięzko mi to idzie. Nie wiem jak wyznaczyć n jeśli e też jest
moją niewiadomą
11 gru 17:44
Trivial: ε nie jest niewiadomą. ε to parametr.
11 gru 17:48
Trivial:
6 < ε(25n + 10)
6 < 25εn + 10ε
6−10ε < 25εn
| | 6−10ε | |
Skoro n ma być większe od |
| to wystarczy wybrać jakąkolwiek liczbę naturalną |
| | 25ε | |
| | 6−10ε | |
większą od |
| i mamy OK. Zauważ, że dla każdego ε istnieje taka liczba (nasze n0). |
| | 25ε | |
np.:
11 gru 17:54