Przygotowania do kolokwium
Łukasz: Przygotowania do kolokwium:
| | niesk.*niesk. | | niesk. | | H | |
symb: |
| = |
| |
|
|
| | 1+niesk. | | niesk | | = | |
| | 2xe3x+x2e3x*3 | |
limniesk. |
|
|
| | −1x | |
| | niesk.+niesk. | | niesk. | |
symb: |
| = |
|
|
| | 1niesk. | | 0 | |
co mam robić dalej?
11 gru 16:01
Trivial:
| | ∞ | | 1 | |
[ |
| ] = [∞* |
| ] = [∞*∞] = [∞]. |
| | 0 | | 0 | |
Tylko uważaj na znaki.
11 gru 16:05
Basia:
a po co ?
− x*[2xe
3x + 3x
2*e
3x] = −x
2*e
3x*[2+3x] → −
∞ (dla x→+
∞)
→ +
∞ (dla x→ −
∞)
11 gru 16:09
Łukasz: −x2e3x[2+3x] = −lim∞{e3x} lim∞x2[2+3x] = −∞lim∞x2 lim∞[2+3x] = −∞*∞=−∞,
tak?
11 gru 16:19
Basia:
gdy x→+∞ to
= − lim(x2)*lim(e3x)*lim(2+3x) = − (+∞)*(+∞)*(+∞) = −∞
to drugie co napisałam to nieprawda (przeoczyłam e3x)
przy x→ −∞ jeszcze trzeba dalej walczyć, bo wychodzi
− (+∞)*0*(−∞) czyli +∞*0 czyli symbol nieoznaczony
11 gru 16:25
Basia:
ale przecież tak jest lnx czyli nie może być x→ −∞
no to z głowy
11 gru 16:26
Łukasz: czyli dobrze zrobiłem
11 gru 16:30
Łukasz:
11 gru 16:33
Basia: tak jest .....
11 gru 16:33