graniastosłupy
bas890: Oblicz objętość i pole graniastosłupa prawidłowego trójkątnego majac dane:
a)wysokość podstawy równą 3√2 oraz przekątną sciany bocznej równą 8
b) wysokość graniastosłupa równa 6 i kąt miedzy przekątną ściany bocznej a krawędzią ściany
postawy α=30
c)wysokość graniastosłupa równa 10 i promień okręgu opisanego na podstawie =2√3
11 gru 15:50
dero2005:

h
p = 3
√2
s = 8
a =
23h
p√3 =
23*3
√2*
√3 = 2
√6
h =
√s2 − a2 =
√82 − (2√6)2 =
√64 − 24 =
√40 = 2
√10
P
c = 2*P
p + 3*a*h = −−−−−−−−
V = P
p*h = −−−−−−−−
11 gru 16:57
dero2005:

h = 6
a =
√3h = 6
√3
| | a2√3 | | (6√3)2*√3 | |
Pp = |
| = |
| = 27√3
|
| | 4 | | 4 | |
P
c = 2P
p + 3*a*h = −−−−−−−−
V = P
p*h = −−−−−−−−
11 gru 17:09
dero2005:

R = 2
√3
h = 10
h
p = 3
√3
| | 2 | | 2 | |
a = |
| hp√3 = |
| *3√3*√3 = 6
|
| | 3 | | 3 | |
| | a2√3 | | 62√3 | |
Pp = |
| = |
| = 9√3
|
| | 4 | | 4 | |
P
c = 2P
p + 3*a*h = −−−−−−−−−
V = P
p*h = −−−−−−−−−
11 gru 17:21