Ciągi
Kaja: Wyznacz piętnasty wyraz ciągu arytmetycznego, wiedząc, że suma czterech początkowych kolejnych
wyrazów jest dwukrotnie mniejsza od sumy ośmiu początkowych kolejnych wyrazów, a pierwszy
wyraz ma wartość 2.
11 gru 15:48
Kaja: prosze o pomoc
11 gru 16:15
pszczółka Maja:
Oj tam, oj tam, tu nie ma co robić.
| | 1 | | 1 | |
2* |
| *4*(a1 + a4) = |
| *8*(a1 + a2) |
| | 2 | | 2 | |
a
1 + a
4 = a
1 + a
8
a
4 = a
8
a
1 + 3r = a
1 + 7r
3r = 7r
r = 0, to jest ciąg stały.
a
15 = a
1 + 14r = 2
lecę do Gucia
11 gru 16:31
Kaja: w odpowiedziach jest a15 = 58

moze mi to ktos wyjaśnić
11 gru 16:38