wypukła czy nie
owned7: po czym rozpoznac kiedy funkcja jest wypukła a kiedy wklęsła?
np f(x)=xex f' = ex + xex f'' = ex (x+2)
i jaki jest punkt przegięcia?
11 gru 15:41
Aga: Warunek konieczny istnienia punktu przegięcia f''=0
11 gru 15:58
owned7: f'' = 0 jesli x = −2 i gdzie jest punkt?
jakie sa wypukłości/
11 gru 16:03
Aga: Rozwiązaniem równania x=−2.
Jeśli f'' zmienia znak przy przejściu przez −2, to punkt −2 jest punktem przegięcia linii
y=f(x)
11 gru 16:04
Aga: Jest wypukła ku dołowi jeśli f''>0.ciągłości nie sprawdzamy, bo ta funkcja jest funkcją
ciągłą.
Punkt (−2,0)
11 gru 16:08
Aga: Jeśłi f''<0 to f(x) jest funkcją wklęsłą.
11 gru 16:14