równanie wielomiany
ann: w jaki sposób rozwiązać równanie wielomianowe gdy wielomian jest w ułamku?
Zadanie: rozwiąż równania
W ogóle nie wiem jak się do tego zabrać, nie mam pojęcia od czego zacząć.
Bardzo proszę o pomoc.
11 gru 15:33
ann: Czy mam po prostu przerzucić prawą stronę na lewą, określić dziedzinę, że np liczby R z
wyjątkiem 1 i później zająć się po prostu licznikiem?
11 gru 15:43
Trivial: Określ dziedzinę, a potem np. pomnóż 'na krzyż'.
11 gru 15:44
ann: Chyba nie rozumiem, co mam pomnożyć? np 6x − 5 * (−5)?
11 gru 16:00
Trivial:
np. a)
Przyjmijmy, że jeżeli mamy znak − przed całym ułamkiem, to 'idzie' on do licznika, a więc:
na krzyż:
(6x−5)*5 = (2−7x)*(−4)
30x−25 = −8+28x
30x − 28x = −8 + 25
2x = 17
| | 17 | |
x = |
| . → sprawdzić, czy mieści się w dziedzinie (nie wyznaczyłem jej). |
| | 2 | |
11 gru 16:09
ann: Ok, dzięki.
Jeśli się nie mieści, to równanie nie ma rozwiązań, tak?
11 gru 16:10
ann: Co powinnam zrobić w 2 przykładzie?
Liczę dziedzinę z mianownika ułamka po lewej stronie równania, z obydwóch czy przerzucam prawą
stronę na lewą?
12 gru 12:43
ann: Czy w przykładzie b rozwiązanie −4?
A w przykładzie c x=0 v x=−2?
12 gru 13:11
w: (x−3/x−1)+(8/x2+3x−4)=(2x−3/x+4)
12 gru 22:31
w: może ktoś mi pomóc z równaniem które wysłałam powyżej?
12 gru 22:31