| 2 | 1 | |||
cos= | = | |||
| 4 | 2 |
| √12 | 2√3 | √3 | ||||
sin= | czyli | = | ||||
| 4 | 4 | 2 |
| π | π | |||
4(cos( | ) +isin( | )) | ||
| 3 | 3 |
| π | π | |||
w0= 2(cos( | )+isin( | )) | ||
| 6 | 6 |
| 13π | 13π | |||
w1 = (cos( | ) +isin( | )) | ||
| 6 | 6 |
| 13π | |
> 2π → najprawdopodobniej wskazuje na błąd. | |
| 6 |
| π | ||
Skoro masz φ = | + 2kπ, to pierwiastek stopnia 2 policzysz dzieląc ten kąt przez 2: | |
| 3 |
| π | ||
φ/2 = | + kπ, k = 0,1 [w ogólności k = 0,1,..,n−1; gdzie n − stopień pierwiastka]. | |
| 6 |
| 12 | π | 11π | ||||
Drugi pierwiastek powinien wyglądać 2π−α czyli | − | = 2(cos( | ) | |||
| 6 | 6 | 6 |
| 11π | ||
+isin( | ))) czy ta poprawka sprawia że wszystko jest już dobrze? | |
| 6 |
| π | π | |||
w1 = 2[cos( | +π) + isin( | +π)] = ... | ||
| 6 | 6 |
| 1 | ||
√z = ± | [ √|z|+a + i*sgn(b)√|z|−a ] | |
| √2 |
|
| 7 | |||||||||||||||||||
+φ}{n}.. Czyli | a n to 3.. Czyli wychodzi | czyli | π | ||||||||||||||||||
| n | 3 | 6 |
| 7 | |
π − sory.. | |
| 9 |
| 7 | π | |||
A | π to to samo co napisałeś wyżej i dopiero teraz się skapnąłem... | + π | ||
| 6 | 6 |
Jeśli masz chęc to spójrz na to jeszcze − https://matematykaszkolna.pl/forum/116305.html