Ciągi
Kaja: Ciąg(an) dany jest wzorem an=n2−3n−4. Ile wyrazów tego ciągu ma wartość 0?
11 gru 15:04
imralav: Tylko jeden, czwarty wyraz.
11 gru 15:06
krystek: an=0⇔n2−3n−4=0 n∊N
11 gru 15:06
Kaja: a dlaczego nie −1 ? jak podsawimy to też wyjdzie 0
11 gru 15:08
imralav: jak wspomniał Krystek, n musi należeć do liczb naturalnych, a liczba naturalna to całkowite
dodatnie. Dodatkowo przy ciągach liczbą n oznacza się któryś z kolei wyraz ciągu, a chyba nie
ma czegoś takiego jak minus pierwszy wyraz z kolei.
11 gru 15:14
Kaja: aaa dzieki
11 gru 15:16