:)
ICSP: Trivial jesteś ?
11 gru 14:46
Trivial: Jestem.
11 gru 14:46
ICSP: Znasz może jakieś fajne metody liczenia wyznaczników oraz rzędu macierzy?
11 gru 14:53
Trivial: Dla przykładów, gdzie nie widać jakiejś symetrii, ani innych bajerów polecam Gaussa metodę
eliminacji. Dla tych szczególnych przypadków, czasem można sprytniej.

Daj jakiś przykład.
11 gru 14:55
ICSP: ale mnie nie interesują metody które znają wszyscy

To nudne.
Chciałbym nauczyć się metod mało znanych
11 gru 14:58
Trivial: To licz z definicji.
11 gru 15:00
Aga: ICSP,mam jeszcze chwilę czasu, więc mogę Ci zaproponować metodę Chió.
do obliczania wyznaczników
11 gru 15:01
ICSP: lepiej nie

Na prawdę nie znasz żadnych fajnych metod?
11 gru 15:01
ICSP: Aga ja też mam czas

Byłbym bardzo wdzięczny
11 gru 15:02
Aga: To zaczynam pisać
11 gru 15:03
Trivial:
ICSP, nie znam żadnych 'fajnych' metod, bo mają one prawdopodobnie wyższą złożoność
obliczeniową, co czyni ich zupełnie bezużytecznymi względem świętej eliminacji.
11 gru 15:04
Trivial: co czyni je*
11 gru 15:05
Aga: Oblicz wyznacznik matodą Ció.
1 2 0 0
−4 2 5 6
5 −1 0 −3
3 5 2 1
11 gru 15:06
ICSP: acha
11 gru 15:13
Aga: Oczywiście metoda Chió
| | 1 | |
przed wyznacznikiem jest |
| * wyznacznik z wyznaczników DRUGIEGO STOPNIA |
| | a112 | |
w pierwszej linijce
12 10 10
−42 −45 −46
W DRUGIEJ LINIJCE
12 10 10
5−1 50 5−3
w TRZECIEJ LINIJCE 12 10 10
35 32 31
Policz te wyznaczniki i otrzymasz jeden wyznacznik 3−go stopnia, który możesz już szybko
obliczyć metodą Sarrusa.
11 gru 15:17
Aga: otrzymamy :
10 5 6
−11 0 −3
−1 2 1
odp 1*(−2)=−2
11 gru 15:21
ICSP: Nie rozumiem....
Nawet tych wyznaczników drugiego stopnia nie mogę znaleźć
11 gru 15:25
Trivial:
Czy nie prościej policzyć Laplace'em?

1 2 0 0
−4 2 5 6
5 −1 0 −3
3 5 2 1
k
2 −= 2k
1.
1 0 0 0
−4 10 5 6
5 −11 0 −3
3 −1 2 1
10 5 6
−11 0 −3
−1 2 1
w
1 += 2w
2
−12 5 0
−11 0 −3
−1 2 1
w
2 += 3w
3
−12 5
0
−14 6
0
−1 2 1
−12 5
−14 6
k
1 += 2k
2
−2 5
−2 6
W = −2*6 + 2*5 = −2.
11 gru 15:30
ICSP: a ten znowu swoje

Jak już mówiłe. Laplace znają wszyscy więc mnie nie interesuje

Lepiej mi pomóż rozkminić tamte wyznaczniki xD
11 gru 15:32
Trivial: Oj,
ICSP... Mam kawę do wypicia i 3000 stron materiału do przerobienia do egzaminów. Nie
mam czasu na metodę Chio.
11 gru 15:34
Aga: ICSP
Przecież to takie proste.
np
1 2
5 −1
=1*(−1)−2*5=−11.
Zaczynasz od lewego górnego rogu i mnożysz na ukos 1*(−1)
od tego odejmujesz 2*5 (mnożysz na drugi ukos)
11 gru 15:43
ICSP: umiem liczyć wyznaczniki drugiego stopnia. Tylko nie mogę żadnego tutaj znaleźć
11 gru 15:51
Aga: A ja nie umiem zapisać poprawnie
1 2
−42
tzn
a11=1 a12=2
a21=−4 a22=2
teraz będzie czytelnie?
11 gru 15:55
ICSP: hahaha
ja to brałem za liczby :
12 oraz −42
już rozumiem
11 gru 16:07
Aga: Prawda, że łatwe? I nic nie trzeba kombinować.
11 gru 16:17
ICSP: a można tą metodą policzyć wyznacznik III stopnia?
11 gru 16:22
Aga: Oczywiście, że można, ale szybsza jest metoda Sarrusa
11 gru 16:30
ICSP: A co z wyznacznikami wyższych stopni?
Sprowadzam do wyznacznika IV stopnia czy można jakoś od razu do wyznacznika III stopnia?
11 gru 16:33
Trivial:
Złożoność obliczeniowa metody Chio:
Dla macierzy n×n musimy policzyć (n−1)
2 wyznaczników 2×2 [czas Θ(1)], a potem policzyć jeden
wyznacznik stopnia niższego, zatem mamy:
T(n) = (n−1)
2*Θ(1) + T(n−1) + Θ(1)
≈ T(n−1) + n
2
Czyli całkiem nieźle.

Taką samą złożoność liczenia wyznacznika ma Gauss.
11 gru 16:33
Trivial: Tylko, że Gauss ma tę przewagę, że przy okazji policzy też rząd macierzy.
11 gru 16:36
Aga: Niestety nie ma drogi na skróty.
Np. wyznacznik 5−teo stopnia sprowadzasz do wyznacznika 4−go stopnia.
Do otrzymanego wyznacznika 4 stopnia stosujesz powtórnie metodę Chió.
11 gru 16:38
ICSP: ale sprowadzam go wyznacznikami II stopnia ?
11 gru 16:39
11 gru 16:40
Aga: Ta metoda sprawdza się przy obliczaniu wyznaczników 4 go stopnia i ma przewagę nad metodą
Laplace'a.
11 gru 16:42
ICSP: | | 1 | |
Liczę dalej metodą Chio ale zamiast −2 wychodzi mi − |
| |
| | 5 | |
Mógłby ktoś to jakoś przeliczyć
11 gru 16:43
Trivial:
Gdy mamy dużo zer w odpowiednich miejscach, metoda Laplace'a jest szybsza.

Ja używam metod
mieszanych − Gauss + Laplace + Sarrus.
11 gru 16:44
Aga: Jeśli jest dużo zer to można wybierać, a jest w czym.
Nie narzucam tej metody, ale było zainteresowanie więc ją zaproponowałam, chociaż nikt
wcześniej
nie chciał się z nią zaprzyjaźnić.
11 gru 16:52
ICSP: | | 1 | |
a jak liczę wyznacznik III stopnia metodą Chio to też przed wyznacznik wyciągam |
| |
| | a112 | |
?
11 gru 16:54
11 gru 17:01
ICSP: a n to czym jest
11 gru 17:03
Aga: Jeśli macierz jest 4X4 to n=4.
11 gru 17:04
ICSP: czyli dla macierzy 3x3 mam U{1}{a
11
11 gru 17:07
11 gru 17:07
Aga: tak.
11 gru 17:10
ICSP: już wszystko jasne

Dziękuję za pomoc
11 gru 19:06