W klasie 33 osobowej jest 10 chlopakow, wybieramy z niej delegacje 3 osobowa. Il
sun: W klasie 33 osobowej jest 10 chlopakow, wybieramy z niej delegacje 3 osobowa. Ile jest takich
delegacji w której wszystkie osoby są tej samej płci.
Mam wynik tylko nie wiem dlaczego od wszystkich delegacji odejmujemy delegacje gdzie sa tylko 3
dziewczyny... bo chlopacow byc nie moze gdyz jest ich 10.. ale mimo to nie rozumiem..

prosze o podpowiedź. Podaje rozwiazanie:
C
333 = 5456
C
323 = 1771
5456 − 1771 = 3685
Aga: 10 chłopców i 23 dziewczyny
Wybieramy 3 chłopców z 10 lub 3 dziewczyny z 23.
Nie sądzę, by Twoje rozwiązanie było poprawne