logarytmy
Ego: niech log4a=3 Oblicz wartosc wyrazenia log416a2
11 gru 14:08
Basia:
zastosuj prawa działań na logarytmach
loga(x*y) = logax+logay
logaxα = α*logax
11 gru 14:09
Grześ1992: lub 4
3=a i podstawić
11 gru 14:21
Ego: Ale jak bo nie za bardzo ogarniam
11 gru 14:27
Basia:
log4(16*a2) = log416 + log4a2 = log416+2log4a
teraz policz log416 i podstaw
11 gru 14:29
Grześ1992: no zasada logarytmu logab=c ⇒ ac=b więc 43=a
11 gru 14:29
Ego: Wyszlo mi 8 czy to jest dobra odpowiedz
11 gru 14:31
Grześ1992: i podstawiasz jak masz log416*42*3
11 gru 14:32
Grześ1992: taa
11 gru 14:32
Ego: dzieki za pomoc
teraz juz ogarniam
11 gru 14:33
Ego: a jak mam zrobic takie cos log24√2
11 gru 14:36
Ego: tylko zamist 2 jest pierwiastek z 2
11 gru 14:36