Logarytmy
MIF: Dla jakich wartości parametru m:
a) równanie log5x + log5(3x−1)= log5(2x−m)
no i wynik mam calkowicie inny niz w odpowiedziach, powinno być, że x∊(−∞,23) suma
(23,34>
Ja robilem to tak ze mnozylem (x)(3x−1)=(2x−m) i obliczalem m z rowania kwadratowego.
I mam jeszcze pytanie bo w zalozeniach dalem ze m<2x i co z tym zrobic?
11 gru 13:49
imralav: log5x + log5(3x−1)= log5(2x−m)
log5x + log5(3x−1) − log5(2x−m) = 0
log5[x*(3x−1)/(2x−m)] −− nie coś takiego?
11 gru 13:51
krystek: Zał x>0 i 3x−1>0 i 2x−m>0
11 gru 13:51
krystek: x(3x−1)=2x−m !
11 gru 13:59
imralav: To można sobie tak po prostu zdjąć logarytm z całości? ; o
11 gru 14:01
11 gru 14:03