Zadanie
Mati: Dana jest funkcja f określona wzorem f(x) = (m2 − 1)x − 3m.Wyznacz wartość parametru m,tak
aby funkcja f była rosnąca.
Bardzo proszę o pomoc
11 gru 13:45
krystek: f↗⇔a>0 i podstaw i licz!
11 gru 13:48
Mati: czyli co podstawić

11 gru 13:53
imralav: Funkcja rośnie, gdy współczynnik a jest większy od zera, jak to już napisał Krystek. W funkcji
liniowej współczynnik a znajduje się przy x, w tym przypadku a = m2 − 1 .
11 gru 13:57
krystek: m2−1>0 i licz!
11 gru 14:01
Mati: aha czyli co tak rozpisujemy

(m−1)(m+1) >0
m>1 , m>−1

bardzo przepraszam ,ale jestem cienki z matmy
11 gru 14:08
imralav: Nie przepraszaj, nie każdy to ogarnia.
m2 − 1 to wzór na funkcję kwadratową, której wykresem jest parabola, szukasz pierwiastków tej
funkcji
m2 − 1 = 0
(m−1)(m+1) = 0
m = 1 lub m = −1
Rysujesz parabolę z miejscami zerowymi w punktach 1 i −1, ramiona skierowane ku górze,
zakreślasz wartości większe od 0, bo taką masz nierówność (m2 − 1 > 0), to co zakreśliłeś
jest rozwiązaniem
11 gru 14:12
krystek: Nierówności kwadratowe rozwiązujemy na wykresie





!
m zerowe to m
1=1 lub m
2=−1 i teraz naszkicuj wykres i odczytaj wartości >0 dla m∊...
11 gru 14:13
Mati: Aha już to rozumiem i dzięki za poświęcony czas i wytłumaczenie ,jeszcze czeka mnie wiele,wiele
nauki
11 gru 14:16
krystek: To dobrze ,że starasz sie zrozumieć− klucz do sukcesu



!
11 gru 14:22