Zadanie
Max: | | 1 | |
Dana jest funkcja I |
| x I |
| | 2 | |
a) Naszkicuj wykres funkcji f(x−3)
b) Naszkicuj wykres funkcji f(x) − 2
| | 1 | |
Mam narysowany wykres I |
| x I i co dalej ,jak przesunąć   |
| | 2 | |
11 gru 13:29
11 gru 13:29
:): 1. Rysujesz wykres funkcji y = x/2
2. Symetria względem osi OX
11 gru 13:32
Max: można jaśniej ,czemu akurat tak
11 gru 13:34
Max: Mógł by mi ktoś ładnie wytłumaczyć ,będę bardzo wdzięczny
11 gru 13:39
Max: 
?
11 gru 13:53
Max:
11 gru 14:09
pomagacz:
Problem jest taki, czy to jest wykres
| | 1 | | 1 | |
y = |( |
| )x| → |
| do potęgi x |
| | 2 | | 2 | |
czy
11 gru 14:16
Max: | | 1 | |
oczywiście ten drugi przypadek |
| * x |
| | 2 | |
11 gru 14:18
Max: Mam nadzieję,że ktoś dokładnie pomoże mi to zrozumieć,bo właśnie przez te zadanie dostałem
jedynkę

jakie jest przesunięcie wektora u=.(....)
11 gru 14:26
Max: przepraszam za spam ,ale jestem zdesperowany...jeśli tego dokładnie nie zrozumiem będzie
kolejna jedynka

wiem ,że najperw trzeba było zrobić tabelkę i narysować wykres podany w
treści zadania ,i chyba potem jakieś przesunięcia ale skąd wiedzieć jakie
11 gru 14:33
krystek: Posłuchaj masz f(x)=
teraz f(x−a) to przesuwasz o w=[a,0](→ poziomo)
f(x) +b przesuwasz o wektor w=[0,b]( →pionowo)
f(x−a)=b przesuwasz o wektor w=[a,b] →i pionowo i poziomo. dana funkcję
Teraz do Twojego przykładu
11 gru 14:33
aa: tabelka x | −4 | −2 | 0 | 2 | 4 |
y| 2 | 1 | 0 | 1| 2 | i rysujesz
potem przesunięcie;
y=f(x−a)+b o wektor [a, b]
11 gru 14:35
krystek: | | 1 | |
Kreślisz y= |
| x następnie odbijasz częśc pod osia OX symetrycznie do góry (wartośc |
| | 2 | |
bezwzględna jest zawsze nieujemna)
11 gru 14:36
Aga: | | 1 | |
Najpierw narysuj wykres pomocniczy f(x)= |
| x. |
| | 2 | |
If(x)I : z nad osi x zostaw, a to co pod osią x odbij nad oś x.
a)v=[3,0] przesuwasz w prawo o 3 jednostki
b) v=[0,−2] przesuwasz w dół o 2 jednostki.
11 gru 14:38
krystek: aby mieć f(x−3 ) przesuwasz wykres otrzymany o 3 jednostki w prawo
aby otrzymać f(x)−2 przesuwasz otrzymany wykres o 2 jednostki w dół!
11 gru 14:39
Aga:

If(x)I czerwony.
11 gru 14:42
Max: Dobra wielkie,wielkie dzięki wam wszystkim za pomoc...za każdą ,każdą waszą pomoc ,teraz
zabieram się za bardzo dokładne czytanie ,ale już teraz zaczynam to powoli rozumieć
11 gru 14:44
krystek:
11 gru 14:44
Aga: O 14.42, źle zaznaczyłam punkty, powinny być ((2,1) i (−2,−1), przepraszam
11 gru 14:48