matematykaszkolna.pl
kombinatoryka sun: czesc wamemotka jutro mam pr kl i mam takie male zadanko do rozwiazania z kombinatoryki. otoz.. 1) W zbiorze cyfr od 1 do 7 losujemy 3 i ustawiamy z nich liczbę o niepowtarzajacych sie cyfrach. Ile jest takich liczb mniejszych niz 666. trzeba pomnozyc przez siebie liczby tylko jakie? w zeszycie mam 5x6x5 czy to jest dobre rozwiazanie? bo skoro ma byc mniejsze niz 666 to czy nie moze to wygladac w ten sposob: 6x6x5? prosze o odpowiedzemotka jesli ktos z was potrafi rozwiazac zadanie ponizej to rowniez prosze o napisanie odpowiedzi Rzucamy trzy razy sześcienną kostką do gry. Ile jest możliwych wyników aby c) wyrzucone liczby tworzyły ciąg arytmetyczny b) wyrzucone liczby tworzyły ciąg geometryczny z gory bardzo dziekujeemotka
11 gru 13:25
rumpek: Z = {1,2,3,4,5,6,7} (7 liczb) mniejszych od 666 zatem: 1o Rozpatrzę wpierw przypadek gdy pierwsza liczb jest (1,2,3,4,5) − − − Pierwszą liczbę mogę wybrać na 5 sposobów Drugą liczbę mogę wybrać na 7 − 1 = 6 sposobów (jedną już wykorzystałem) Trzecią liczbę mogę wybrać na 7 − 2 = 5 sposobów (dwie już wykorzystałem) 5 * 6 * 5 = 30 * 5 = 150 2o Rozpatrzę teraz przypadek gdy pierwszą liczbą jest 6 − − − Pierwszą liczbę mogę wybrać na jeden sposób (ma być to 6) Drugą liczbę mogę wybrać ze zbioru (1,2,3,4,5) − 5 sposobów Trzecią liczbę mogę wybrać na 7 − 2 = 5 sposobów 1 * 5 * 5 = 25 3o Gdyby mogły się powtarzać to rozpatrywałbym jeszcze co się stanie gdy na 1 i na 2 miejscu będzie stała 6, jednak tu nie mogą się powtarzać. Więc liczba 666 to podpucha. (maksymalnie możemy dojść do liczby 659, potem 660 już się powtarza emotka ) Czyli niepowtarzających się liczb jest tyle co suma z przypadków 1o + 2o. 150 + 25 = 175 Jak nigdzie się nie pomyliłem emotka
11 gru 13:33
sun: jestes wielki. dzieki Ci bardzoemotka
11 gru 13:37