Równanie z wartością bezwzględną
help: Rozwiąż równanie |x−3|x−3 + 2|x+5| = 13
11 gru 12:41
ICSP: Będą trzy przedziały.
11 gru 12:42
imralav: czyli pozbyc się (x−3) z mianownika, rozrysować miejsca zerowe na osi, liczyć równanie dla
każdego przedziału i wynikiem będzie część wspólna z każdego wyniku, tak?
11 gru 12:44
Aga: x≠3, odpowiedzią będzie suma rozwiązań z każdego przypadku
11 gru 12:48
krystek: m zerowe to x=3 x=−5 i mamy przedziały:
1) x∊(−∞,−5)....
2)x∊<−5,3)...
3)x∊<3,∞)..
11 gru 12:50
krystek: uf 3)x∊(3,∞)
11 gru 12:51
imralav: Czy na pewno suma z każdego przypadku będzie wynikiem?
11 gru 12:52
help: OK i dla każdego z tych trzech przedziałów wrzucić to równanie i wynikiem końcowym, będzie ich
suma, tak?
11 gru 12:52
Aga: Uwaga , nie warto mnożyć równania przez (x−3)
3)x∊(3,∞)
,
11 gru 12:54
krystek: tak !@imralav masz lub w tym lub w tym lub w tym ( a nie może być i w tym i w tym i w tym)
11 gru 12:55
help: Wyszło x=−12 lub x=2
11 gru 13:01
imralav: a nie jedynie x = −12?
11 gru 13:05
Aga: Tak.
11 gru 13:07
Aga: −12∊(−∞,−5) x=2∊<−5,3) 1∉(3,∞)
11 gru 13:09
imralav: Z drugiego przedziału dla mnie wychodzi x = 4,5 ..
11 gru 13:11
Aga: Gdy x∊<−5,3), to Ix−3I=−(x−3), Ix+5I=x+5
−1+2(x+5)=13
−1+2x+10=13
x=2.
11 gru 14:28