funkcje kwadratową sprowadź do postaci kanonicznej
Dominika: Dana jest funkcja kwadratowa w postaci ogólnej; f(x)= 2x2 −4x+12. Sprowadź ją do postaci
kanonicznej . Bardzo, bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu :}
11 gru 12:30
11 gru 12:32
imralav: Jeśli dobrze pamiętam, postać kanoniczna funkcji kwadratowej to f(x) = (x − p)2 + q, gdzie:
p − współrzędna X wierzchołka paraboli
q − współrzędna Y wierzchołka paraboli
na oba są wzory,
p = −b2a
q = −Δ4a, co można też obliczyć z f(p)
11 gru 12:33
krystek: f(x)=a(x−p)2+q
11 gru 12:34
imralav: prawda, istotny błąd, wybacz Dominika ; )
11 gru 12:35
Dominika: Dziękuję bardzo serdecznie za informacje ,ale ja tego nie potrafię ,mam wzory ,ale nie wiem
jak zacząć ,może ktoś mógłby mnie naprowadzić . Bo matematyka to dla mnie czarna magia

!
Z góry dziękuję
11 gru 12:40
krystek: a=2 b=−4 c=12
Δ=b
2−4*a*c= i licz
11 gru 12:43
imralav: Całość opiera się tu na znajomości elementów funkcji kwadratowej.
W podanej przez Ciebie funkcji w postaci ogólnej mamy:
f(x) = 2x2 − 4x + 12.
Wiemy, że wzór ogólny funkcji kwadratowej wygląda następująco:
f(x) = ax2 + bx + c.
Widać już, który element odpawiada której liczbie. Te liczby podstawiasz do podanych już przez
nas wzorów.
11 gru 12:49
Dominika: Δ=16−(−4*2*12)
Δ=16+96
Δ=112
p=1?
q=14
Bardzo proszę o sprawdzenie i poprawki.
Xw=1 , Yw=14 ?
11 gru 13:00
imralav: p = 1, q = 10
11 gru 13:06
imralav: p ma wzór p = −b2a, nasze a = 2, a b = −4 więc p = −(−4)2*2 = 44 = 1
11 gru 13:07
imralav: co do delty:
Δ = b2 = 4ac = [c[(−4)2] − 4 * 2 * 12 = −80
11 gru 13:08
imralav: co do delty:
Δ = b2 = 4ac = (−4)2 − 4 * 2 * 12 = −80
11 gru 13:08
Dominika: dlaczego q=10
popraw mnie proszę
11 gru 13:10
imralav: Ogółem q policzyłaś dobrze, tylko miałaś złą deltę, podstaw deltę właściwą i wyjdzie q = 10 ; )
11 gru 13:11
imralav: Możesz też podstawić p pod wzór ogólny funkcji, czyli f(p) = 2p2 − 4p + 12 = f(1) = 2*12 −
4*1 + 12 = 2 − 4 + 12 = −2 + 12 = 10
11 gru 13:12
krystek: Policz Δ jeszcze raz !Popatrz jak liczył imralav
11 gru 13:15
imralav: W tych zapisach z deltą dwa razy za bardzo się pośpieszyłem, wybacz Dominiko,
powinno być tak:
Δ = b2 − 4ac = (−4)2 − 4 * 2 * 12 = −80
11 gru 13:17
krystek: Δ=b
2−4*a*c=(−4)
2−4*2*12=16−96=−80
wówczas
| | −Δ | | −(−80) | | 80 | |
q= |
| = |
| = |
| =10 |
| | 4a | | 4*2 | | 8 | |
11 gru 13:19
Dominika: dziękuje

tylko jak mam teraz napisać to w postaci kanonicznej czy użyć jakiegoś wzoru i
podstawić do niego? .
bo w tekście jest z postaci ogólnej sprowadź do kanonicznej jak to powinno wyglądać?
11 gru 13:27
krystek: y=a(x−p)2+q= .. podstaw
11 gru 13:31
Dominika: y=2(x−1)2+10
y=2x2−1+10
i nie wiem jak dalej to zpisać
y=
11 gru 14:35
Dominika: y=2x2−9
11 gru 14:36
Dominika: czy ten zapis jest postacią kanoniczną?
11 gru 14:37
Basia:
jest, ale to błędna odpowiedź
(x−1)2= .....
odrobina inwencji !
11 gru 14:42
Dominika: =(x2−12)= czyli (X2−1) czy tak Basiu?
11 gru 14:51
krystek: y=2(x−1)2+10 jest postacia kanoniczną i koniec! a jak wymnożysz do dostaniesz wyjścowa
tj postać ogólną y=2(x2−2x+1)+10=2x2−4x+12 Co Ty jeszcze kombinujesz?
11 gru 14:52
Aga: (x−1)2≠x2−1
11 gru 14:56
Dominika: dziękuję bardzo


nie wiem co kombinuję , bo nie mam pewności,
a z maty jestem bardzo słaba.!
jeszcze raz dzięki ,dzięki ,dzięki

pozdrawiam .
11 gru 14:59
Dominika: dziękuję bardzo


nie wiem co kombinuję , bo nie mam pewności,
a z maty jestem bardzo słaba.!
jeszcze raz dzięki ,dzięki ,dzięki

pozdrawiam .
11 gru 15:00
11 gru 15:03
Dominika: 
dzięki
11 gru 15:18