bardzo prosiłbym o pomoc ;):)
marek090909: udowodnij tożsamosc a) (tg£+ctg£)2=1sin2£*cos2£
b)tg£+ctg£tg£−ctg£=12sin2£−1
11 gru 11:58
imralav: co do A
−rozłóż tangens i cotangens na stosunek innych funkcji trygonometrycznych
−wyjdzie Ci dodawanie ułamków o rożnym mianowniku − znajdź wspólny mianownik i dodaj
−skorzystaj z jedynki trygonometrycznej
−spotęguj
11 gru 12:02
imralav: w B robisz podobnie, odpowiednio podstawiasz za tangens i cotangens inne funkcje, korzystasz z
jedynki trygonometrycznej, zasady, że ab = a*1b i innych zasad matematycznych ; )
11 gru 12:06
Eta:
a)
| | sinx | | cosx | |
L=( |
| + |
| )2= |
| | cosx | | sinx | |
| | sin2x | | sinx | | cosx | | cos2x | |
= |
| +2 |
| * |
| + |
| = |
| | cos2x | | cosx | | sinx | | sin2x | |
| | sin2x | | cos2x | |
= |
| +2+ |
| = |
| | cos2x | | sin2x | |
| | sin4x+2sin2x*cos2x+cos4x | |
= |
| = |
| | sin2x*cos2x | |
| | (sin2x+cos2x)2 | | 1 | |
= |
| = |
| |
| | sin2x+cos2x | | sin2x*cos2x | |
11 gru 12:07
Eta:
| | sin2x+cos2x | | sinx*cosx | |
= |
| * |
| = |
| | sinx*cosx | | sin2x−cos2x | |
| | 1 | | 1 | |
= |
| = |
| = .......... dokończ |
| | sin2x−cos2x | | sin2x−(1−sin2x) | |
11 gru 12:13
amy: sin4α−cos4α= sin2α−cos2α
17 lut 16:07