wielomiany
iwona: znajdź pierwiastki wielomianu
W(x)= x
3 − 3x −2
rozłożyłam −3x na −x −2x
x
3−x−2x−2=0
x(x
2−1)+2(x−1)=0
jakoś tak ma być
11 gru 11:27
Aga: I dalej
x(x−1)(x+1)+2(x−1)=0
Wyłącz x−1.
11 gru 11:40
iwona: czyli miejscami zerowymi będą
x+2=0 v x−1=0 v x+1=0
11 gru 11:46
aa: źle
11 gru 12:10
ICSP: według ciebie : x = −2 v x = 1 v x = −1
wielomian:
w(x) = x
3 − 3x − 2
w(−2) = −8 + 6 − 2 ≠ 0 czyli coś jest źle
11 gru 12:11
ICSP: akurat to równanie chyba łatwiej ze wzorów Cardano obliczyć niż normalnie xD
11 gru 12:12
aa: x3−x−2x−2=0
x(x2−1)−2(x+1)=0
11 gru 12:16
krystek: Patrz liczenie Agi (x−1)[(x(x+1)+2]=0
(x−1)(x2+x+2)=0 ⇒x=1 a x2+x+2≠0 a dokłładnie >0
11 gru 12:18
aa: x(x−1)(x+1)−2(x+1)=0
(x+1)[x(x−1)−2]=0
(x+1)(x2−x−2)=0
x1=−1 Δ.... x2=−1 x3=2
(x+1)(x+1)(x−2)=x3−3x−2
11 gru 12:18
krystek: aa 
gubi mnie to ,że nie przeliczam od początku!
11 gru 12:21
Aga: iwona, spojrzałam na Twoja ostatnią linijkę. Powinno być tak:
x3−3x−2=0
x3−x−2x−2=0
x(x−1)(x+1)−2(x+1)=0
(x+1)[x(x−1)−2]=0
(x+1)(x2−x−2)=0
x+1=0 lub x2−x−2=0
11 gru 12:23
ICSP: To ja dołącze jeszcze swoją wersję :
x
3 − 3x −2
| | −3 | | −2 | |
Δ = ( |
| )3 + ( |
| )2 = −1+1 = 0 |
| | 3 | | 2 | |
x
1 =
3√−1 = −1 − pierwiastek dwukrotny
x
2 = −2x
1 = 2 − pierwiastek jednokrotny.
11 gru 12:25
iwona: czyli mam rozumieć, że tymi pierwiastka mi będą x+1=0 v x2−x−2=0 ( i to mam z delty wyliczyć,
tak)
czyli będą trzy miejsca zerowe ?
11 gru 20:42
iwona: tak ?
11 gru 20:53
iwona: aha, już mam
pierwiastkami będą x=−1 v x=2
11 gru 21:03