funkcja kwadratowa
Becia: pomocy !

wykres funkcji kwadratowej f(x) = ax
2 + bx + c jest symetryczny względem prostej x+1=0,
a różnica miejsc zerowych wynosi 2. Zbiorem wartości funkcji f jest przedział <-2, +
∞).
a) oblicz współczynniki a,b,c
b) wyznacz wszystkie argumenty, dla których funkcja f przyjmuje wartości nie większe niż
6
czy ktoś mi to wytłumaczy jak zrobić? bardzo o to proszę
22 mar 18:44
Bogdan:
Wierzchołek paraboli W = (xw, yw).
x1, x2 - miejsca zerowe
Jeśli prosta x + 1 = 0 jest osią symetrii paraboli, to znaczy, że xw = -1.
Jeśli zbiorem wartości funkcji f(x) ax2 + bx + c jest przedział <-2, +∞), to znaczy,
że yw = -2
Stąd W = (-1, -2)
xw = (x1 + x2) / 2 stąd 2xw = x1 + x2
Z warunków zadania otrzymujemy układ równań:
1. x1 + x2 = -2
2. x1 - x2 = 2
Po rozwiązaniu mamy: x1 = 0, x2 = -2
Postać kanoniczna: f(x) = a(x + 1)2 - 2 => f(x) = ax2 + 2ax + a - 2
Postać iloczynowa: f(x) = ax(x - 2) => f(x) = ax2 - 2ax
Porównując te wzory stwierdzamy, że c = 0, a - 2 = 0 to a = 2, b = 2a = 4
f(x) = 2x2 + 4x
ad b) Rozwiąż nierówność: f(x) ≤ 6 => 2x2 + 4x ≤ 6
22 mar 19:40
Becia : dzięki
22 mar 19:45