....
Grześ1992: witam mam problem z całką robię już ją chyba na 5 różnych sposobów i wychodzi mi ten sam wynik,
a w książce jest inny możecie mi powiedzieć jak mogę w miarę szybko sprawdzić, że mój wynik
jest poprawny ? Najlepiej jakby ktoś mi powiedział czy mam dobrze:
∫xarctg
2xdx moja
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
odp.: |
| arctg2x− |
| x3arctgx+ |
| x4+ |
| x2−xarctgx+ |
| ln(1+x2)+C |
| | 2 | | 3 | | 12 | | 6 | | 2 | |
11 gru 11:09
Grześ1992: może ktoś jednak,by mi pomógł ?
11 gru 14:16
pomagacz:
| | ⎧ | f = atan2(x) g' = x | | |
| ∫xatan2(x)dx= | ⎩ | f' = 2cot(x)x2 + 1 g = x22| | =
|
= f*g − ∫g*f' = ...
takim sposobem liczysz?
11 gru 14:23
Basia:
| | 2cot(x) | |
a dlaczego f' = |
| ? |
| | x2+1 | |
to zapewne literówka, ale powinno być
11 gru 14:27
Grześ1992: tak
11 gru 14:32
Grześ1992: dokladnie jak Basia mówi
11 gru 14:33
Grześ1992: i może jest jakiś sposób, żeby to sprawdzić czy to jest dobry wynik ?
11 gru 14:34
Basia:
właśnie myślę, czy można inaczej, ale chyba nie
spróbuję to policzyć
11 gru 14:36
Grześ1992: super dzięki wiem, że to dosyć czasu zajmuję...
11 gru 14:40
Grześ1992: i jak idzie ?
11 gru 14:57
Basia: beznadziejnie; skasowałam sobie cały wpis, a chyba już było blisko końca
chyba wezmę jednak kartkę i długopis
11 gru 15:13
Grześ1992: noo na kartce wystarczy...
11 gru 15:26
Grześ1992: jeżeli na prawdę nie będe wiedział jak to zrobić to byś mogła mi fotke wysłać na maila
11 gru 15:27
Grześ1992: i jak masz już jakieś rozwiązanie ? może jednak ja się myliłem a w książce jest dobrze...
11 gru 15:45
Trivial: Daj odpowiedź z książki, zobaczymy czy dobra.
11 gru 15:46
Grześ1992: moment
11 gru 15:49
Basia: proponuję tak
J = ∫x*arctg
2x dx
| | 1 | |
f(x) = arctg2x f'(x) = 2arctgx* |
| |
| | 1+x2 | |
| | x2*arctg2x | | x2 | |
J = |
| − ∫ |
| *arctgx dx |
| | 2 | | 1+x2 | |
| | 1 | |
f(x) = arctgx f'(x) = |
| |
| | 1+x2 | |
| | x2 | | 1+x2−1 | | 1 | |
g'(x) = |
| = |
| = 1 − |
| |
| | 1+x2 | | 1+x2 | | 1+x2 | |
g(x) = x − arctgx
| | x−arctgx | |
J1 = (x−arctgx)*arctgx − ∫ |
| dx = |
| | 1+x2 | |
| | x | | arctgx | |
(x−arctgx)*arctgx − ∫ |
| dx + ∫ |
| dx |
| | 1+x2 | | 1+x2 | |
te dwie ostatnie całki to już chyba nie problem
11 gru 15:50
Grześ1992: | 1 | | 1 | | 1 | |
| x2arctg2x−xarctgx++ |
| arctg2x+ |
| ln(x2+1)+C |
| 2 | | 2 | | 2 | |
11 gru 15:52
Basia:
zgadza się z tym co policzyłam
11 gru 15:53
Basia: tylko trzeba skończyć i pododawać wyrazy podobne
potrafisz już chyba ?
11 gru 15:55
Grześ1992: ok dzięki
11 gru 15:55
Grześ1992: tak potrafię
11 gru 15:55
Trivial:
No to liczymy pochodną i sprawdzamy
| | 1 | | 1 | | 1 | |
y = |
| x2arctan2x − xarctanx + |
| arctan2x + |
| ln(x2+1) + c. |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | x2arctanx | | x | | arctanx | | x | |
y' = xarctan2x+ |
| −arctanx− |
| + |
| + |
| |
| | x2+1 | | x2+1 | | x2+1 | | x2+1 | |
| | x2arctanx | | arctanx | |
= xarctan2x + |
| − arctanx + |
| |
| | x2+1 | | x2+1 | |
| | x2arctanx | | x2arctanx+arctanx | | arctanx | |
= xarctan2x + |
| − |
| + |
| |
| | x2+1 | | x2+1 | | x2+1 | |
= xarctan
2x = OK.
11 gru 15:57