matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Obliczyć całkę oznaczoną
Paulina:
Obliczyć całkę oznaczoną Górna granica całkowania to −2, a dolna −3
dx
x
2
+2x+1
11 gru 10:45
aa:
dx
−3
∫
−2
=
(x+1)(x+1)
podstawianie t=x+1 ⇒ dt=1dx
dt
1
−3
∫
−2
=−
−3
|
−2
=..
t
2
t
11 gru 10:54