matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie trygonometryczne
Ewela:
Proszę o pomoc nie rozumiem w ogóle jak to zrobić
Znajdź liczbę spełniającą podane warunki 2−cosx = 2,5 i x∊<0;π> 2+ctgx=3 i x∊<π;2π> Rozwiąż równanie cos=(3x−
π
4
)= −
√
2
2
11 gru 10:44
aa:
cosx=−0.5
2
x=
π
3
ctgx=1
5
x=
π
4
11 gru 10:56
Ewela:
Jakoś tego nie widzę
Skąd ci się to wzięło
11 gru 11:04
aa:
z wykresów tych funkcji
11 gru 11:49