tożsamości
Efka: ponownie czy tożsamość jest prawdziwa:
1+sin2x 1 + tgx
----------=----------
cos2x 1 - tgx
22 mar 18:42
Eta:
sin2x = 2sinx*cosx cos2x = cos2x - sin2x
sin2x +cos2x =1 oraz tgx = sinx/ cosx
założenia : cosx ≠0 i tgx ≠1
L= ( sin2x + cos2x +2sinx*cosx)/ ( cos2x - sin2x)=
=( cosx +sinx)2 / ( cos2x - sin2x)
( cosx +sinx)2 / (cosx - sinx)( cosx +sinx)
( cosx +sinx) / cosx - sinx)
dzielimy licznik i mianownik przez cosx bo zał, cosx≠0
zatem:
L= ( cosx/cosx +sinx/cosx) / ( cosx /cosx - sinx/cosx)
= ( 1 +tgx) / ( 1 - tgx)
L=P tożsamość jest prawdziwa przy w/w załozeniach
22 mar 23:15