:(
paula: pole podstawy graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego jest równe 6 √3 a jego pole
powierzchni bocznej 48 cm 62 wyznacz
a)objętość graniastosłupa
b)długość krótszej przekątnej graniastosłupa oraz miarę kąta nachylenia tej przekątnej do
podsatwy
c)długość dłuższej przekątnej graniastosłupa oraz miarę kąta nachylenia tej przekątnej do
podsatwy
11 gru 00:46
kylo1303: Pole szesciokata foremnego mozna zapisac jako pole 6 trojkatow rownobocznych o boku "a".
Pole trojkata wynosi √3, a ze wzoru na pole trojkata rownobocznego mozna obliczyc ze a=2
Pole powierzchni bocznej to 6 scian (prostokatow), o polu a*H gdzie H jest wysokoscia
graniastoslupa:
6*H*a=48 (a=2)
H=4
a) nie powinien byc problem
do podpunktow b i c zrob rysunek, wszystkie wymiary masz to skorzystaj z funkcji
trygonometrycznych i powinno wyjsc.
11 gru 00:53